Zichtmeting en onderwaterplanten

Datum: 
zondag, 19 januari, 2014 - 10:30
Duikverhaal: 

Voor vandaag stond een duikje gepland in de Nionplas. Op het laatste moment beslist dat ik mee zou gaan met een aantal duikers. Zij wilde hun nieuwe droogpak uitproberen en drooghandschoenen testen. Berend en Hans waren er ook. Ik ben samen met hun gaan duiken en de gehele duik aan Project Baseline Nionplas gewijd.

Eerst hebben we weer de zichtmetingen uitgevoerd op 3 m, 6 m, 9 m, 12 m, en 15 meter. Je zou haast gaan denken dat we er bedreven in raken want het ging vrij vlot. We hadden besloten om daarna door te gaan naar wat dieper water op zoek naar waterplanten.

De lijnen die we tussen de meetpunten hebben aangelegd zijn bijna helemaal overwoekerd met draadwier.Tot aan het meetpunt op 12 meter.

Op 18 meter diepte kwamen we nog steeds planten tegen. Ook zaten er hele scholen kleine visjes bij deze planten. Nadat we nog wat verder zijn gegaan kwamen we op 20 meter alweer planten tegen. Het waren flinke "struiken". Ook hier zaten talloze vissen bij de planten. Het gaat waarschijnlijk om Smalle waterpest (Elodea nuttallii) maar dit moeten we nog verifiëren bij een deskundige. Dit gaat zeker nog een vervolg krijgen...

Foto: