Informatieavond Ontwikkeling plassengebied Gemeente Geertruidenberg

18
Apr

Informatieavond Ontwikkeling plassengebied Gemeente Geertruidenberg

Op maandag 16 april stond een informatieavond gepland over de ontwikkelvisie van het plassengebied in Raamsdonksveer. Hieronder valt de Nionplas, in het plan genoemd als “Noordplas” en de put van Caron, genoemd als “Zuidplas”. De gemeente heeft afgelopen jaar door een extern bureau in kaart laten brengen wat belanghebbende met de plas zouden willen. Ook wij, de Aalscholvers, zijn als duikvereniging op gesprek geweest.

Voor dèze avond waren omwonende en gebruikers uitgenodigd om te komen praten over de visie van de gemeente. Woensdag 18 april vindt zo’n zelfde avond plaats voor overig geïnteresseerden.
Voor ons als duikers zag het plan er goed uit. De gemeente wil het gebied verder ontwikkelen als recreatiegebied, gebruikers zoals de visvereniging en duikers komen zeker terug in het plan. Wij als duikers zullen in de Nionplas mogen blijven. De scouting krijgt aan deze plas waarschijnlijk hun nieuwe verblijf en een samenwerking zien zij wel zitten. Zo zouden wij bijvoorbeeld gebruik kunnen gaan maken van de toiletten of het gebouw.
Aanleg van meer parkeerplaatsen met verlichting staat dan ook op de planning.
Omdat de op/afrit naar de A59 komt te vervallen zou het een mogelijkheid zijn om de watertoren bij de Nionplas te betrekken, hier zou dan bijvoorbeeld een nieuwe ingang kunnen worden gemaakt met parkeerplaatsen en horeca in de watertoren.

Ook voor de zuidplas zijn grootse plannen qua recreatie, Caron zou graag een paviljoen met horeca en evt overnachtingsmogelijkheden plaatsen, een mountainbike parcours aanleggen en speelgelegenheid voor kinderen creëren. Bewoners lijken nog een beetje sceptisch omdat ze geen extra overlast willen want vooral ’s avonds is er nu al veel overlast van hangjongeren en vandalisme. Ze hopen dat hier goed over nagedacht gaat worden.

Al met al zal voor ons al duikers de komende tijd niet zo veel veranderen. Pas wanneer de werkzaamheden rond knooppunt hooipolder van start gaan, zal kunnen worden gestart met aanpassingen in het gebied. Wel is de gemeente voornemens om voor het einde van 2018 een kant en klaar, goed gekeurd plan te hebben. Hiervoor zal ook de provincie haar toestemming moeten geven aangezien het een groen gebied is waar in principe niet gebouwd mag worden.
Wat we graag nog onder aandacht brengen is het feit dat de visvereniging huur betaald voor gebruik van de Noordplas en Zuidplas. Wij als duikers hebben geen vergunning oid nodig, wel zou het netjes zijn om altijd even in overleg te gaan met vissers die daar al zitten als je als duiker aankomt. Dit voorkomt problemen en zal op de lange termijn zeker in ons voordeel kunnen werken.

Mocht je vragen hebben of graag een kopie van het concept ontwikkelplan ontvangen, stuur dan een mail naar danielle@aalscholvers.nl

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkel rond de Nionplas, houd dat de Facebookpagina: https://www.facebook.com/nionplas/ en de website in de gaten: http://projectbaseline.nionplas.nl/

Weetje: a.s. donderdag 19 april en donderdag 26 april staat er een informatieavond gepland over de Nionplas. Deze avond wordt gegeven door Project Baseline Nionplas en zal gaan over het verzamelen van informatie over het onderwaterleven, het meten en archiveren van het zicht en monitoren van het leven. Heb je interesse, kijk hier: https://www.facebook.com/events/2004064053201130/