Zichtmeting uitvoeren

Zichtmeting uitvoeren

Wil jij graag een zichtmeting uitvoeren in de Nionplas, maar weet je eigenlijk niet goed hoe je dit kunt aanpakken? Lees dan dit artikel eens door en kijk dit filmpje. Onderstaand zullen we je door middel van korte stappen aan de hand nemen, zodat je daarna zelf een zichtmeting kunt uitvoeren.

Vooraf
We willen het uitvoeren van de zichtmeting graag toegankelijk houden voor alle duikers van alle niveaus. Eén eigenschap, die volgens ons alle duikers moeten hebben, is wel erg belangrijk:

- Een goede beheersing over je drijfvermogen. -

Als je met je vinnen de omgeving verstoord, heeft dit een nadelige invloed op de zichtmeting.

Als team
De zichtmeting wordt uitgevoerd door een team van minimaal twee duikers. De eerste duiker voert de zichtmeting uit en de tweede duiker noteert de gemeten waarden. Een eventuele derde duiker versterkt het team door toe te zien op de veiligheid.

De meetpunten
Om de waarden van de metingen een vaste referentie te geven, hebben we met het team een aantal meetpunten opgesteld in de Nionplas. Deze meetpunten staan op 3 , 6, 9, 12 en 15 meter diepte. De locatie van de meetpunten kun je vinden op onze Baseline Map.

Je bent niet verplicht om op alle punten een zichtmeting uit te voeren, maar we zouden er wel heel erg blij mee zijn. Hoe meer data we binnen krijgen, hoe beter we de Nionplas en trends in kaart kunnen brengen.

De meetpunten zijn metalen palen die stevig in de grond staan. Ze zijn voorzien van een bordje met daarop 1) de identificatie van het meetpunt, 2) een plaats om de zichtmeter te bevestigen en 3) een oog om je spool aan vast te maken. Je kunt van het ene naar het andere meetpunt navigeren door een dubbele lijn te volgen die gespannen is tussen de meetpunten .

 

De zichtmeting

Stap 1: zichtmeter bevestigen

Aangekomen bij een meetpunt maakt het team zich klaar voor de meting. De zichtmeter en een spool worden tevoorschijn gehaald door de eerste duiker. De tweede duiker haalt zijn wetnotes tevoorschijn. De tweede duiker kiest positie naast het meetpunt en geeft de eerste duiker ruimte om de meting uit te voeren. De eerste duiker bevestigt de zichtmeter op het plaatje van het meetpunt. Dit kan met behulp van een elastiek. Ook kun je de zichtmeter achter het achter het doorzichtig plastic (insteekhoes) van je wetnotes bewaren. In dat geval bevestig je de gehele wetnotes met de bijbehorende elastiek op het plaatje.

Stap 2: zicht meten met behulp van een spool en lamp
De double-ender, die vastzit aan de lijn op je spool, wordt met één zijde bevestigd aan het oog op het meetpunt. De andere zijde blijft vastzitten aan de spool. De eerste duiker (die de meting uitvoert) richt zijn duiklamp op de zichtmeter. Hij zwemt nu langzaam achteruit terwijl hij de lijnen op de zichtmeter duidelijk waarneemt.
Zwem achteruit tot het moment dat de dunne witte lijnen op de zichtmeter (ingesloten door de zwarte vlakken) net niet meer zichtbaar zijn, maar de dikke witte lijn nog wel zichtbaar is. De afstand tussen dit punt en de zichtmeter noemen wij: zicht.

Stap 3: gegevens noteren: zicht en temperatuur
De eerste duiker geeft de afstand die hij gemeten heeft door aan de tweede duiker door middel van handsignalen. De afstand kan gemeten worden door knoopjes te leggen in of met stift markeringen te zetten op de lijn van je spool of door gebruik te maken van een rolmaat. Een nauwkeurigheid van 0.5 meter is voldoende. 
De tweede duiker geeft in handsignalen de waarde terug die hij heeft gekregen van de eerste duiker. Daarna noteert hij het meetpunt en de waarde voor het zicht dat hier gemeten is. Op het moment dat de eerste duiker zijn spool weer inrolt heeft de tweede duiker een moment om zijn duikcomputer te raadplegen en de watertemperatuur af te lezen. De watertemperatuur op deze diepte wordt ook genoteerd.

Stap 4: naar het volgende meetpunt
De eerste duiker heeft ondertussen zijn spool opgerold en maakt deze los van het meetpunt. Ook wordt de zichtmeter weer van het meetpunt afgehaald.
Het team is nu klaar om naar het volgende meetpunt te gaan en daar weer een meting uit te voeren.

Klaar met de duik: gegevens invoeren
Terug aan de oppervlakte worden de genoteerde waarden doorgenomen en beide duikers stemmen dan in met deze waarden. De gemeten waarden kunnen genoteerd worden op het formulier. Ook wordt op het formulier de luchttemperatuur en de datum en tijd van de meting genoteerd.

Heb je een zichtmeting gedaan? Dan kun je de waarden invoeren op onze website. De gegevens die je invoert worden direct verwerkt in de database en zijn vervolgens al zichtbaar in de grafieken.

Je kunt je de gegevens ook naar Project Baseline Nionplas mailen en worden ze door een van de teamleden geupload.

Wil je één van onze teamleden aan het werk zien tijdens een zichtmeting? Kijk dan eens naar het filmpje en zie voor jezelf dat ook jij dit kunt.

Succes!